Prokuratúra: viaceré porušenia zákona Stavebným úradom v Štrbe pri kolaudácii veže High Tatras Tower

Okresná prokuratúra v Poprade sa na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku zaoberala preverovaním zákonnosti kolaudácie stavby High Tatras Tower na Štrbskom Plese.

Ako uviedol prokurátor Marcel Hudák, Stavebný úrad v Štrbe porušil zákon: porušenia sa týkajú „rozhodovania podľa nesprávneho ustanovenia právneho predpisu, neuvedenia všetkých náležitostí kolaudačného rozhodnutia a nedostatočného odôvodnenia rozhodnutia“.

Ako ďalej informoval, „skutočná realizácia stavby bola vykonaná v rozpore so stavebným povolením“. Postup Stavebného úradu v Štrbe „o dodatočnom povolení zmeny stavby pred dokončením“ preto prokuratúra považuje za procesný hybrid, ktorý zákon nepozná a postup úradu preto považuje za zmätočný.

Napriek tomu sa prokuratúra rozhodla nezrušiť rozhodnutia Stavebného úradu, nakoľko pri formálnom zopakovaní rozhodovacieho procesu by mohlo dôjsť k rovnakému výsledku. Prokurátor navrhuje starostovi Štrby Michalovi Sýkorovi, aby jeho upozornenia na porušenia zákonov prediskutoval so zamestnancami Stavebného úradu a sám sa chystá na tejto porade zúčastniť.

Prednosta Okresného úradu v Poprade Jozef Bednár považuje stavbu veže za nebezpečný precedens: „Pôvodné stavebné povolenie bolo vydané na výstavbu náučno-vyhliadkovej veže, ktorej súčasťou malo byť múzeum tatranskej prírody. Dnes je situácia iná, v dodatočnom povolení zmeny stavby priestor múzea a ani žiadna podmienka, ktorá by stavebníka zaväzovala akýmkoľvek spôsobom zachovať náučný charakter stavby, už spomenutá nie je.“

Čo ostáva obyvateľom Štrby po zmätočných rozhodnutiach v prospech developera? Možno oči pre plač, lebo zo schválenej náučno-vyhliadkovej veže s Múzeom Tatranského národného parku sa vďaka nezákonným rozhodnutiam štrbských úradníkov razom stal najslávnejší fast food na Slovensku.

Zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/z5f1b7f/pri-kolaudacii-kontroverznej-vyhliadkovej-veze-v-tatrach-zmizlo-muzeum-prokurator-protest-nepoda/

Odoberať
Oznamovanie
guest
3 Komentáre/ov
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
jan
Admin
jan
3 rokov pred

Martin, charakter stavby ostane pre obyvateľov Štrby “náučný”, akurát v inej oblasti…a ostane na obyvateľoch Štrby, či to pri nasledujúcom výbere svojích zástupcov zohľadnia 😉.

trackback

[…] nepýtali sa na porušenia zákonov Obecným úradom v Štrbe, ktoré konštatoval prokurátor Okresnej prokuratúry v súvislosti s kolaudáciou veže High Tatras Tower, ako sme písali TU […]

3
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x