Stromy, stromoradia – aleje

S myšlienkou vysádzať stromy v štrbskom chotári som sa zaoberal už asi pred štyridsiatimi rokmi počas môjho pôsobenia na JRD. Skoro na každom poli – hone bol aspoň jeden, ale aj viac močiarov, ktoré podľa podmienok v tom ktorom roku vytvárali prekážku pri obrábaní pôdy. Niekedy na jar tam zapadol kultivátor alebo sejačka a keď sa to miesto na jar aj podarilo zasiať, tak určite na jeseň tam zapadol kombajn. Úžitok žiadny, len čo sa tam kazili a lámali stroje. Tak ma to vtedy napadlo, že jednoducho to miesto vynechať a označiť tak, že tam v určitom kruhu vysadíme vhodné stromy. Tie budú postupne to miesto vysušovať, bude tam miesto pre hniezdenie vtákov a spestria aj krajinu. Žiaľ, táto myšlienka ostala len v mojej hlave, nič sa nerealizovalo. Stále ma mrzí táto moja nedôslednosť a bol by
som rád, keby sa to zmenilo.

Keď sa stretnem s informáciou, že tam a tam v tej obci vysadili toľko stromov, alebo popri ceste celú gaštanovú alej a podobne, tak ma to vždy zaujme a poteší. Pomyslím si, že aj v našom chotári by sa to zišlo ako soľ.

Preto mám taký návrh aby sa zodpovední v obecnom zastupiteľstve, prípadne aj v predstavenstve PD pouvažovali a viac sa venovali výsadbe stromov v štrbskom chotári a tým celkovo skultúrnili náš kraj pre budúce generácie. Navrhujem:

  1. Vysadiť stromy – alej popri ceste od Hovaldu ku Šoldovu a ďalej pokračovať smerom ku Tatranskej Štrbe a cez Vlčiu jamu ku Štrbe.
  2. Tak isto popri poľnej ceste od Hovaldu smerom na Vysoký diel a ďalej.
  3. Preveriť možnosti a doplniť stromy popri cestách II. a III. triedy smerom Štrba – Važec a Štrba – Tatranská Štrba. /Namiesto bilbordov./
  4. Viac vhodných stromov vysadiť v priestore oddychovej zóny na vyšnom konci. Samozrejme aj na iných miestach, ktoré občania navrhnú.

Bolo by preto potrebné:

  1. Zabezpečiť financovanie. Odhadujem 2000 stromov a možno aj viac.
    Samozrejme nie v jednom roku.
  2. Preveriť majetkové vzťahy a hľadať možnosti.
  3. Vypracovať plán výsadby.
  4. Aktivizovať firmy, občianske združenia, aj jednotlivcov, prípadne rodiny.
  5. Propagovať tento program a premyslieť vhodné formy osobnej zainteresovanosti, napr. adopcie stromov, alebo niečo také podobné.

Myslím si, že túto úlohu treba brať vážne. Celý svet sa organizuje proti globálnemu otepľovaniu znižovaním uhlíkovej stopy. Vysadzovaním stromov veľkým dielom môžeme pomôcť splniť túto úlohu. Povinnosť vysádzať stromy popri cestách v Uhorsku sa datuje do 18. storočia a zákonné normy boli prijaté za vlády Márie Terézie. Myslím si, že za posledné roky, 50 a možno aj viac, ak sa niečo na verejných priestranstvách a hlavne popri cestách vysadilo, tak asi len sporadicky. Určite viac sa vyrúbalo.

Je mi ľúto, keď sa pozriem na štrbský chotár napríklad zo Soliska.
Máme ho tam ako na dlani a vidím, že mi tam veľmi chýba pestrosť
a kultúrnosť krajiny.

Hlavne mám na mysli oblasť ornej pôdy. STV v poslednom čase vysiela dosť programov zo sveta so zábermi z vtáčej perspektívy, alebo prenosy napr. z Tour de France /TDF/ a podobne. Nedá sa to porovnať s našim chotárom. Rozhodne to treba zmeniť a začať s tým niečo robiť. A to urýchlene!

Verím, že zodpovední ale aj občania sa nad týmto návrhom zamyslia a budú sa ním vážne zaoberať. Myslím si, že peniaze investované do takéhoto projektu budú zmysluplne investované a budú na prospech všetkých občanov aj pre ďalšie generácie.

V Tatranskej Štrbe september 2021

Ing. Pavol Kotry

P.S.: Pôvodne bol tento návrh adresovaný ako list poslancom. Keďže doposiaľ som nezaznamenal žiadnu odozvu, prosím o uverejnenie na internetovej stránke „Nová Štrba“.

Gastanova-alej-1

Odoberať
Oznamovanie
guest
1
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Vlastimil
Vlastimil
1 rok pred

Vyrůstal jsem v srdci Českomoravské vysočiny – ve Žďárských vrších. Od mojich jinošských let mne však začali nejenom horolezecky přitahovat štíty Tater. Na druhou stranu mne skoro až odpuzovala vymýcená planina na štrbském chotári. Nejednou jsem ve svých vizích viděl malý štrbský okruh (okolo Šoldova) viděl zastíněný stromořadím – alejí. Tak jako je to běžné v mojom rodišti. Proto máte ve mně podporovatele Vaší myšlenky, ochotného přiložit dobrovolnické ruce k realizaci

stromoradie.jpg
1
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x