Na územnoplánovaciu dokumentáciu ZaD č. 2/2020 ÚPN obce Štrba sa poskladáme

V súčasnom období v širokej verejnosti stále rezonuje otázka Zmien a doplnkov č. 2/2020 ÚPN obce Štrba, v miestnej časti Štrbské Plese. O tom, že päť kontroverzných návrhov je stále na stole, sme boli informovaní dňa 24. augusta 2020 na Odbore starostlivosti o životné prostredie v Poprade.

Medzi stále aktuálnymi návrhmi sa nachádzajú i:

Viacpodlažné PARKOVISKO na Štrbskom Plese

Nová LANOVKA na Štrbskom Plese

ZJAZDOVÁ TRAŤ pri existujúcom Liečebnom dome Helios na Štrbskom Plese

Nový BYTOVÝ DOM s obecnými nájomnými bytmi na Štrbskom Plese

PARKOVISKO pri zastávke zubačky na Lieskovci v Tatranskej Štrbe

Je pravda, že pripomienky písal i europoslanec, iné samosprávy, štátne inštitúcie nad rámec dotknutých?

V kancelárii hlavnej radkyne Ing. Lucie Bernátovej majú občania možnosť nahliadnuť do zložky Zmien a doplnkov č. 2/2020 ÚPN obce Štrba. V tejto fáze procesu zákon neumožňuje pripomienky zo zložky zverejniť na stránke. Výnimkou sú pripomienkujúci, ktorí redakcii doručili svoje stanovisko. Zamietavé nesúhlasné stanoviská sa opakujú, ale čomu sa oplatí venovať čas, sú časti – odôvodnenie. Každá inštitúcia zdôvodňuje svoj nesúhlas líniou poznania svojho odboru.

Územný plán je právny dokument.

Územnoplánovacia dokumentácia bude financovaná z vlastných zdrojov obce. Z rozpočtu. V prípade aktuálnych zmien a doplnkov v časti Štrbské Pleso sa väčšina zmien týka veľkých hráčov v súkromnom sektore. Nič na tom nemení označenie – verejnoprospešné. Zákony sú písané jasne a odvolávajú sa na ne mnohý pripomienkujúci. Ani jeden nenamieta verejnoprospešnosť verejných toaliet.

O zmenu územného plánu môže žiadať výhradne ten, kto preukáže vlastnícky vzťah k pozemku. Toto platí až na výnimku stavieb, ktoré sú definované ako verejnoprospešné.

Za verejnoprospešné stavby sa v našom právnom systéme považujú napr. dialnice. Verejnoprospešnosť v prípade stavby dialnic umožňuje vydanie stavebného povolenia na stavbu na cudzom pozemku. Stavby, prístavby a nadstavby hotelov, novostavby apartmánových domov, stanice kabínkovej lanovky, ktoré sú zaradené do zoznamu verejnoprospešných stavieb sú v pripomienkach opakovane označované ako podozrenie na prekročenie kompetencií samosprávy v stavebnom konaní.

Zadanie, že zmena bude definovaná ako verejnoprospešná zadáva obec.

Na financovanie spracovania územnoplánovacej dokumentácie sme sa opýtali právnika obce JUDr. Štefana Bieľaka. Pre zachovanie objektívnosti uvádzame, že v minulosti obec dotácie na tento účel čerpala.

Ziadost_1_765_2020

Iné obce okrem financovania územnoplánovacej dokumentácie z dotácie a z rozpočtu, žiadajú alikvótnu čiastočnú úhradu od žiadateľov na zápis zmeny.

Bielak-Odpoved-3

Písomná odpoveď do dnešného dňa nebola doručená.

Odoberať
Oznamovanie
guest
3 Komentáre/ov
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Martin Hurajt
3 rokov pred

Je škandalózne, že z rozpočtu obce Štrba je vyplatených 18 600,- EUR na takýto účel. Vypracovanie dokumentácie k zmenám a doplnkom č.2/2020 nás, občanov Štrby, stálo peniaze, ktoré obec mohla použiť účelnejšie, alebo ich nevybrať od občanov vôbec. Prečo sú zmeny ÚPN schvaľované každé dva roky? Máme v živej pamäti zvýšenie miestnych daní zo začiatku tohto roka, v niektorých prípadoch o 30, 40 percent, ba aj viac. Aspoň vieme, kam naše peniaze smerujú.

Viac informácií o zvýšení daní v Štrbe nájdete na stránke obecného úradu:
https://www.strba.sk/uvod/zvysili-sa-miestne-dane-i-poplatok-za-komunalny-odpad/

Júlia
Júlia
3 rokov pred

Ďakujem Mirka, za ďalší spracovaný článok, ktorý poukazuje na hospodárenie v obci.
Zaujímavé je, že na tieto dokumentácie eurá v obci máme. Inde musíme šetriť.
.

Milan Petruška
Milan Petruška
3 rokov pred

Ďakujem obetavým ľuďom z nášho združenia, ktorí naozaj „makajú“. Po prečítaní tohto príspevku mám dojem, že naša samospráva si robí zo zákona trhací kalendár a z občana srandu. Pani hlavná radkyňa Ing. Bernátová z Úradu životného prostredia v Poprade sa viackrát pre média vyjadrila, že situáciu akú rieši so štrbskou samosprávou ešte nezažila. Pán „starosta“ stále vyčkáva, znervózňuje verejnosť a čaká na zázrak. Tento zázrak spočíva v možnej politickej zmene, ku ktorej by mohlo prísť. Znovu by sa zaradil medzi NAŠICH ĽUDÍ a pokračoval v započatom diele. Nie je krásna predstava sadnúť do služobného auta, vyviesť sa po asfaltovej dvojprúdovke ku hotelu Detvan, odomknúť hlavný vchod svojim kľúčom a relaxovať v apartmáne s výhľadom na tatranské štíty? Toto sú tie verejné stavby, pán Sýkora? Apelujem na pospolitý ľud pod Tatrami a pýtam sa všetkých slušných ľudí: „Potrebujeme takúto „samosprávu“, potrebujeme takéhoto „starostu?“

Naposledy upravené 3 rokov pred používateľom Milan Petruška
3
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x