Nenažratí zbohatlíci chcú zastavať jednu tretinu chráneného územia Vysokých Tatier.

    V periodiku Korzár Spiš zo dňa 7. decembra 2021 som sa dočítal o aktivistoch z občianskej iniciatívy Milujem zelené Tatry. Adresovali otvorený list prezidentke Zuzane Čaputovej. Poukazujú v ňom na zlú situáciu v oblasti stavebného rozvoja vo Vysokých Tatrách, čo vedie k degradácii tohto vzácneho územia. Kritizujú rozhodovanie štátnej správy na úsekoch starostlivosti o životné prostredie a územné plánovanie. Podľa signatárov ide o neúmerné realizovanú aj plánovanú výstavbu investičných nehnuteľností, v mnohých prípadoch v rozpore so zákonom a tiež v rozpore s právami a potrebami občanov tejto krajiny. 

    Prezidentku žiadajú o podporu pri snahe zabrániť ďalšej devastácii Tatier a tiež o stretnutie, prípadne návštevu regiónu a jeho problémových území. Pani prezidentka sa stretne so signatármi iniciatívy Milujem zelené Tatry. Potvrdil to riaditeľ odboru komunikácie kancelárie prezidentky. „Stretnutie by sa mohlo uskutočniť po skončení lockdownu a v momente, keď to pandemická situácia umožní“, dodal.

    Signatári zdôrazňujú, že podľa územných plánov podtatranských obcí, až tretina ochranného pásma národného parku je určená na novú výstavbu apartmánov, domov a rekreačných zariadení. Podľa aktivistov výstavba vo Vysokých Tatrách nie je prospešná, naopak, vyvolaný záujem zo strany developerov a investorov vedie k redukcii pôvodného obyvateľstva. Pod tento otvorený list prezidentke sa podpísali desiatky slovenských osobností. Medzi inými svetový režisér Pavol Barabáš, publicista a moderátor Michal Sabo, prednostovia okresných úradov z Popradu, Kežmarku, Kysuckého Nového Mesta, Brezna, Púchova, či Vranova nad Topľou.

    Nemožno nesúhlasiť s aktivistami z občianskej iniciatívy Milujem zelené Tatry.

  Pri ďalšom listovaní v periodiku Korzár Spiš som narazil na článok týkajúci sa výsostne nášho štrbského územia a našej samosprávy. Starosta Štrby v ňom tvrdí, že parkovací dom pre tisíce áut na Štrbskom Plese nie je obluda a na toto územie sa nechystá nájazd developerov. Tento článok je síce z 15. mája 2020, ale situácia za rok a pol je stále rovnaká. Pán „starosta“ hrá so svojimi obyvateľmi ruskú ruletu. Sýkora považuje v tomto článku sám seba za ochrancu prírody a neprijíma žiadne onálepkovanie, žeby chcel pomery v Tatrách zhoršiť. Tomu môže uveriť iba naivný človek, ktorý tohto komunálneho brontosaura nepozná.

    Niekoľko skromných rád smerovaných na Obecný úrad v Štrbe. Bolo by dobre, keby sa verejné zhromaždenie občanov v našej obci nekonalo raz za desať rokov, ale minimálne raz ročne. Bolo by dobre, keby obyvatelia našej obce boli informovaní o ďalších plánoch výstavby v rekreačnej časti Tatranská Štrba-chatová oblasť. Jedná sa o pozemky štrbských ľudí. Bolo by žiadúce sa vrátiť k ÚPN z roku 2018 a povedať občanom a celému Slovensku, čo všetko  je v tomto územnom pláne navrhnuté na ďalšiu výstavbu. Myslím si, že zavádzania a diplomatických rečí, že všetko v našej obci sa robí v súlade so zákonom už naozaj bolo dosť. Pevne verím, že príde doba, keď sa Sýkora posadí konečne tam, kam patrí.

​Milan Petruška

Odoberať
Oznamovanie
guest
1
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Ľubica
Ľubica
2 rokov pred

Dobrý článok. Je zarážajúce,že pán starosta taký “ veľký ochranár prírody“ za akého sa považuje,sa nepripojil k ostatným a nepodpísal sa pod otvorený list adresovaný pani prezidentke. Myslím si ,že jeho sa to týka viac ako prednostov zo vzdialených okresov,je to predsa jeho“ chotár“ ako sa zvykne o Štrbe a Štrbskom plese vyjadrovať.

1
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x