Zuberec ako príklad krásnej obce v srdci Oravy a Liptova

Krásna obec Zuberec v srdci Oravy a Liptova je jedinečným príkladom spojitosti prírodných krás a ľudovej kultúry. Dedinka leží uprostred hôr a naozaj vyzerá, akoby tu stála celé veky.

Pre návštevníkov, ktorí majú radi tradície a ľudovú kultúru je otvorené Múzeum oravskej dediny. Múzeum je umiestnené v prekrásnom prírodnom prostredí. Zariadenie domov a chov domácich zvierat umožňuje návštevníkom preniesť sa do minulosti. Posledné dni v roku ponúka riaditeľ múzea jedinečnú prehliadku – Vianočný večer. Vstup na nočnú návštevu múzea s lampášikmi a veselým kultúrnym programom býva vypredaný niekoľko mesiacov vopred.

Vianočný večer v Múzeu oravskej dediny, Zdroj: archív NŠ

Turistov v zime lákajú lyžiarske strediská a slnkom zaliate bežecké trate. Bežecké trate v lokalite Brehy sú pre všetky vekové kategórie. O snehových podmienkach sú lyžiari informovaní na stránke obce. V lete je Zuberec vstupnou bránou k vrchom a plesám Západných Tatier.

Zuberec, Ohruh bežeckých tratí – Brehy, Zdroj: archív NŠ

Návšteva tejto časti Oravy je balzamom na dušu. Zaručuje oddych od uponáhľaného sveta, v ktorom dnes žijeme. Atmosféra dedinky Vás pohltí natoľko, že zabudnete na všetky výdobytky modernej doby a komercie. Načerpáte tu silu a energiu z čistej nepoškvrnenej krajiny.

Domáci veľmi šikovne pochopili, že práve to moderný človek potrebuje. Už dnes to vyhľadáva a bude to vyhľadávať čoraz viac.


Zábery videa nášho pána kameramana Milana Petrušku predstavujú obec Zuberec, ubytovacie a stravovacie zariadenia v obci a v jej priľahlých častiach, skanzen, lyžiarske strediská, Roháčsku dolinu a Ťatliakovu chatu.

Zuberec, Silvester 2020, Zdroj: NŠ

Ďakujeme empatickým ľuďom, ktorí zachovávajú tieto krásy Slovenska.


Zásluhou pána Ing. Jána Gavaliera sa v ďalšej časti dozvieme viac o zmene, vďaka ktorej je dnes Zuberec hrdým strediskom cestovného ruchu s kvalitnými službami a vysokou návštevnosťou.


Milan, ďalšie veľmi pekné video.
Okrem toho, že Ťa chcem zaň pochváliť, podnietilo ma to k tomu, že chcem o Zuberci niečo napísať.

Chodievam tam už dávno, minimálne dvakrát v zime /lyžovačka/ a dvakrát v lete, pretože tam mám veľmi veľa priateľov a v minulosti som tam chodieval aj pracovne.

Myslím, že Zuberec je obec, ktorá pochopila, čo znamená cestovný ruch pre obec a jej občanov.

To, čo začali rozvíjať a robiť je práve to, čo dané podmienky a danosti umožňujú pre rozvoj obce. Obce, ktorej obyvatelia sa svojim správnym rozhodnutím stali a naďalej sa stávajú podnikateľmi v cestovnom ruchu. Základné myšlienky toho vznikali podľa vyjadrenia ľudí, s ktorými som v kontakte, niekedy asi pred 40-timi rokmi.

Bolo to na študijno-tematických zájazdoch, ktoré organizovalo Záujmové združenie lanoviek a vlekov na Slovensku pod vedením Ing. Ivana Sutorisa. Zúčastňoval som sa týchto zájazdov spolu zo Zuberčanmi, ako aj s ostatnými, ktorí pracovali v oblasti cestovného ruchu na Slovensku. Títo Zuberčania boli aktívni organizátori lyžiarskych pretekov, členovia horskej služby, telovýchovnej jednoty a aj starosta obce. Tam videli, ako v horských oblastiach Savojských Álp vo Francúzsku, vo Walliských Alpách vo Švajčiarsku, v Rakúsku, v Taliansku, kde obyvatelia predtým žili vo veľmi skromných a chudobných pomeroch, začali vytvárať podmienky pre cestovný ruch a začalo sa im dariť.

Chcem zdôrazniť, že to boli domáci obyvatelia, ktorí pochopili, že cestovný ruch je to, čoho sa môžu chytiť a pomôže to aj ostatným občanom.

Tak si povedali aj Zuberčania: „Veď mi máme tiež krásnu prírodu, žijeme v horách a máme tu podmienky pre cestovný ruch zimný aj letný.“ Spolu teda s telovýchovnou jednotou založili spoločnosť, ktorá začala podnikať v budovaní zariadení pre cestovný ruch s podporou obce a starostu nevynímajúc. Nepustili si do svojej činnosti žiadne iné firmy a „podnikavcov, developerov“, ktorí chceli profitovať z toho, čím disponuje táto ich lokalita v srdci Roháčov.

A výsledky sú tu. Zuberec disponuje veľkou ubytovacou kapacitou v penziónoch, ktoré vybudovali domáci občania. Obec pomohla s rozširovaním stavebných obvodoch, vyňatím z pôdneho a lesného fondu. V dôsledku toho začali domáci na roličkách, kde predtým hrdlačili, stavať krásne zrubové penzióny. Nie apartmánové byty a vežu ako sa stalo a ako sa plánuje na Štrbskom Plese.

Pri Zuberci je jeden z najkrajších skanzenov ľudovej architektúry. Pri ňom amfiteáter folklórnych slávností. V zime premávajú pravidelné skibusy z obce do lyžiarskeho strediska Spálená dolina. Priamo v obci sú ešte dve lyžiarske lokality – Janovky a Milotín. Všetky strediská sú s technickým zasnežovaním.

V lete pravidelne premáva pre turistov „vláčik“, ktorý ich dovezie ku skanzenu, do ústia Roháčskej doliny smerom k Ťatliakovej chate a do strediska Spálená dolina.

V obci sú v zrekonštruovaných stavbách stravovacie zariadenia, krčmičky, kaviarničky, cukrárne, predajne suvenírov ako aj informačné stredisko.

Toto je živý príklad toho, ako riešiť socio-ekonomické vzťahy v regióne. Robia na svojom a pre seba. Mladí ľudia neodchádzajú za prácou – majú ju doma.

Dalo by sa o tom ešte veľa písať, ale chcel som len poukázať, že Zuberec môže slúžiť vlastným príkladom ako výkladná skriňa pre rozvoj cestovného ruchu.

Nemohli by sme sa z toho poučiť aj my?!

Jano Gavalier, Štrba

Odoberať
Oznamovanie
guest
2 Komentáre/ov
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
mirka
mirka
3 rokov pred

Julinka, Milan, Ďakujem Vám za príspevok.
Chcem, aby aj naša obec bola miestom, kde je dobre. Aby boli v miestnej časti Štrba a Tatranská Štrba trate, keď nasneží. Aby tieto trate boli každý deň udržiavané. Aby aj naši mladí dôchodcovia, lebo sú to dnes ľudia vo forme, mohli vybehnúť za domy do stopy. Aby sme za dane, ktoré platíme za každým, keď vyberieme peňaženku /hotovosť, karta, mobil, hodiny/ dostali viac aj doma.
Hovorím za seba, ak nás je viac, tak dajme o sebe vedieť.

mirka
mirka
3 rokov pred

Známy (Košičan) sa ma pýta: „Ideme cez víkend na trate do Mengusoviec?“ Prečo sa to inde dá? Prečo nepomôžeme aj domácim podnikateľom v cestovnom ruchu, ktorí napr. ponúkajú ubytovanie v súkromí, zriaďujú potraviny, reštaurácie a ďalším (keď nie je čas COVID-u) takouto formou? Keď už nie primárne svojim. Koľkokrát by sa dali naťahať trate, ak by boli Oceľové konštrukcie na kontajnerových stojiskách proti medveďovi hnedému lacnejšie?

2
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x