Náučno-vyhliadková veža bola skolaudovaná

Na oficiálnej stránke obce Štrba bola dňa 29. januára 2021 zverejnená správa „Kolaudácia vyhliadkovej veže na Štrbskom Plese„. Je to reakcia „nášho stavebného úradu“ a tiež stanovisko „nášho starostu“, ktorý sa pod zverejnenú informáciu aj podpísal.

V tejto tlačovej správe, za ktorou je pomlčka a za pomlčkou napísané ŠTRBA sa uvádza, že dňa 19.1.2021 Stavebný úrad v Štrbe vydal rozhodnutie, ktorým dodatočne odobril určité zmeny v časti „náučno-vyhliadková veža“. A predmetnú stavbu skolaudoval.

Pred niekoľkými dňami vyšiel v Denníku N článok od novinárky Soni Mäkkej. Už v úvode sa píše, že obec začala spolupracovať s miestnymi, ktorí chcú jasné pravidlá.

Pýtam sa, kto konkrétne sú tí miestni?

V závere článku si môžete prečítať informáciu JUDr. Štefana Blieľaka o snahe zrekonštruovať a zmodernizovať centrálne parkovisko na Štrbskom Plese. Podľa našich informácií napísala Obec Štrba mestu Vysoké Tatry ultimátne riešenie s podmienkami, s ktorými ďalšia spolupráca na tomto projekte nebude možná. Ak som uviedol polopravdu, alebo lož, nech ma kompetentní opravia.

Vo svojom príspevku nechcem riešiť právne kľučky v Stavebnom zákone. Zamýšľam sa ale nad rýchlosťou, akou sa toto „neuveriteľné technické dielo“ skolaudovalo aj napriek tomu, že časť objektu je postavená ako čierna stavba.

Hovorí o tom prednosta Okresného úradu v Poprade Dr. Jozef Bednár. Z jeho stanoviska ku spomínanej Opache sa môžeme dozvedieť, že požiadajú kontrolný orgán, ktorým je Odbor výstavby a bytovej politiky Okresného úradu v Prešove, aby prešetril vydanie dodatočného povolenia stavebným úradom v Štrbe.

Hanbím sa za to, ako ľahko sa my Štrbäni dáme kúpiť. Knihou „zadarmo“, misou chlebíčkov a ubezpečovaním, ako veľa pre nás naša obec robí. To nám ozaj stačí tak málo? A biznis fičí ďalej…

Smutné konštatovanie na záver môjho príspevku.

Milí spoluobčania, obyvatelia Slovenska, Vy všetci, ktorí máte radi prírodu, Vysoké Tatry i ďalšie nehmotné dedičstvo, ktoré si slušní ľudia dokážu ctiť a vážiť, apelujem na Vás, aby sme spoločnými silami vzdorovali podobným zverstvám. Je to iba skorumpovaná menšina presadzujúca svoj vplyv a moc.

Milan Petruška, Štrba

Zdroj: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13986/259224

Odoberať
Oznamovanie
guest
5 Komentáre/ov
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Martin Hurajt
3 rokov pred

Už len čakám, kedy vežu oblepia billboardami, z hora sa bude dať skočiť bandží, a vo fastfoode budú ponúkať hamburgery z mäsa kamzíkov. Z múzea sa už teraz šmahom ruky stala veľká obrazovka pripomínajúca krásy prírody, nezasiahnutej touto nechutnusťou. Každú minútu sa ale scenéria prírody vymení za reklamu na akciový hotdog. A pri pokladni sa bude dať k hranolčekom dokúpiť sušený plesnivec alpínsky, korene horca, soška Opachy a tí majetnejší si budú môcť kúpiť poľovačku toť za rohom a vystreliť si vlastné trofeje.

Ľubica
Ľubica
3 rokov pred

Veľmi dobré napísané Milan. Štrbské Pleso sa stáva len veľkým biznisom pre pár vyvolených, ktorí sa tvária, že im záleží na ochrane prírody, ale je to len o tom, ako si naplniť svoje kontá, ktoré nikdy nebudú dostatočne plné pre nich a ich poskokov.

mirka
3 rokov pred

Snažím sa vybudovať si pozitívny vzťah k tej stavbe. Čím viac sa snažím, tým viac mi pripomína vodovodné potrubie :/ Ani tie drevené krytky tomu nepomáhajú lebo tie spoje sú tak výrazné.

Nechápem… keď najväčšia kauza mojej éry v obci je privátizácia vodovodu a už sa na ňu zabúda, tak ja schválim takúto vec?

Milan Petruška
Milan Petruška
3 rokov pred

„Ja si myslím, že tento projekt v spolupráci s pánom Messnerom ocení až budúcnosť“. Vizionárska predstava mimozemšťana Antala. Čo dodať. O tomto technickom hnuse už bolo povedané dosť. Je to veľká hanba pre všetkých, ktorí v tomto biznise majú prsty. Pán Dr. Bednár, máte našu podporu. Za OZ Nová Štrba Milan Petruška.

Ľubica
Ľubica
3 rokov pred
Odpovedať  Milan Petruška

Super. Výstižné a pravdivé ale kým sa nezmenia štruktúry tak to bude vojna s veternými mlynmi.

5
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x