Vyvolený. Vianočný špeciál

Ďalším príkladom, že v súlade so zákonom nie je vždy čestne a poctivo sú zmluvy podpísané s miestnym podnikateľom pánom Jánom Michalkom.

Dnes si priblížime pozadie Zmluvy č. 113/2016 na dielo, ktorého hodnota činila 140 999,97 Eur. Predmetom zmluvy sú Kontajnerové stojiská pred medveďom hnedým. Deväť oceľových stojísk bolo umiestnených do chatových osád – Lieskovec (8 ks) a Valtierova (1 ks). Ochrana, prevažne chatárov nás v roku 2016 stála 125 492,13 Eur s DPH. Tri lacnejšie kontajnerové stojiská spolu v cene 15 507,84 Eur s DPH, zhotovené prevažne z dreva, využívajú aj obyvatelia Štrby v miestnej časti Štrbské Pleso.

Ako sa súťažilo?

Za súlad so zákonom č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zodpovedal JUDr. Mgr. Ľubomír Jankura, firma LASACHI, s.r.o, so sídlom v Prešove. Táto firma zastrešuje verejné obstarávanie i pre Štátne lesy Slovenskej republiky a pre Slovenský pozemkový fond. Súťaž bola spustená zverejnením vo Vestníku verejného obstarávania 17. júna 2016.

Obyvatelia obce sa o súťaži mali možnosť dozvedieť dňa 2. februára 2017. Niečo vyše pol roka od vyhlásenia súťaže, keď bola táto informácia zverejnená i na stránke obce (v tom čase už bolo dielo zhotovené). ZIP súbor mal názov: Zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým v obci Štrba.

Nasleduje video, ktoré je zamerané na porovnanie detailov dvoch rozdielnych kontajnerových stojísk. V jednom prípade ide o kontajnerové stojiská, ktoré zabezpečil Mestský úrad Vysoké Tatry, v druhom prípade ide o kontajnerové stojiská, ktoré obstarala Obec Štrba.

Cena za jedno stojisko sa nám od prvej chvíle zdala privysoká. Z toho dôvodu sme spracovali vlastný rozpočet nákladov (Tabuľka 1, 2, 3). Ceny materiálu a práce za oceľový prístrešok, ktoré uvádzame v stĺpcoch Nová Štrba (Tabuľka 1), sú maloobchodné a aktuálne pre rok 2020. Ceny, ktoré sme dosadili do tabuliek nezohľadňujú množstevné a vernostné zľavy pre firmy, ktoré sa pohybujú na úrovni 15-20 %. I nami odobrené ceny vo väčšine riadkov Tabuľky 1 považujeme za nadnesené a to aj v prípade, že je v nich započítaná cena práce.

V troch prípadoch sme ale museli poukázať na veľmi vysoké hodnoty, ktoré v rozpočte uvádza zhotoviteľ pán Michalko. Nami prepočítaný rozdiel uvádzame v poslednom stĺpci Tabuľky 1.

Údaje v riadku pod poradovým číslom 19 (Tabuľka 1) považujeme za nezmyselné a pritom sa jedná o sumu 8 366,08 Eur bez DPH. S DPH ide o 10 039,30 Eur na jedno kontajnerové stojisko. Ak je v tomto riadku, započítaná i cena práce, tak množstevne je vyčíslená v kilogramoch. Konkrétne ide o množstvo 2363,300 kg oceľovej konštrukcie.

Náklady na jedno stojisko z oceľovej konštrukcie vyčíslil pán Michalko na 13 943,57 Eur s DPH. Za deväť stojísk z oceľovej konštrukcie sme zaplatili 125 492,13 Eur. Stojiskám z drevenej konštrukcie v cene 15 507,84 Eur sme sa bližšie nevenovali.

125 492,13 Eur vs. 54 830,74 Eur

Pre porovnanie výsledná cena pri započítanej nadštandardnej hrubej mzde 15,00 EUR za hodinu v nami prepočítanom rozpočte na jedno kontajnerové stojisko je 6 092,30 Eur s DPH. Prepočítaná kalkulácia vzbudzuje podozrenie, že za deväť stojísk sme mali zaplatiť 54 830,74 Eur.

Michalko-Stanicky

Záver: V roku 2016 sme za deväť stojísk z oceľovej konštrukcie zaplatili o 70 661,39 Eur viac, ako boli skutočné náklady v nami vypracovaných rozpočtoch. Z čoho vzniká vážne podozrenie z predraženia projektu: Zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým v obci Štrba.

I tentokrát ponecháme na samotnom čitateľovi, aby zhodnotil, či išlo o hospodárne nakladanie s majetkom obce.

A celkom na záver zhodnotenia si kladieme niekoľko otázok:

a) Ako je možné, že takýto rozpočet bol schválený zodpovednými úradníkmi na OÚ v Štrbe?

b) Prečo my máme tráviť vianočné sviatky v teréne, pri počítači a kontrolovať:

  • starostu,
  • Ing. Kumorovitzovú zo stavebného úradu (chýbajúce dažďové zvody, nedodržaná povrchová úprava) – jedna vrstva farby namiesto zazmluvneného povrchového prevedenia, s deklarovaním ktorého išiel dodávateľ do súťaže. Presný typ povrchovej úpravy mal pozostávať zo: základného náteru: vysokosušinovej dvojzložkovej základnej náterovej látky (– 80µ sušina v zmesi 67%+/-1) na báze epoxidovej živice s obsahom zinkfosfátu vo výške 6%. ) a vrchného náteru: vysokosušinovej dvojzložkovej základnej a zároveň vrchnej náterovej látky pre použitie v exteriéri na báze akrylovej živice hydroxylovej skupiny (- 80µ, sušina  v zmesi objemovo 63% +-1) / alifatický izokyanát (Polyuretán) s koróznou ochranou a lamelárnymi pigmentami,
  • hlavného ekonóma (odobrený zlý rozpočet, chýbajúce položky s jasným vyčíslením odmeny za prácu),
  • kontrolóra obce (nesprávne uvedenie údajov dodávateľa vo faktúre č.31/2016 – DIČ namiesto IČ DPH, vysoko nadhodnotené ceny materiálu), keď oni majú za to zaplatené?

c) Stavby sú stále v 60 mesačnej záruke, kto zjedná nápravu?

d) Dokedy bude v našej obci platiť, že z cudzieho krv netečie?

Zabezpečenie kontajnerových stojísk – aktuálny stav, december 2020

Zdroj: Nová Štrba

Odoberať
Oznamovanie
guest
7 Komentáre/ov
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasov
Vnorené feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Jano S.
Jano S.
3 rokov pred

Super Milan, ďakujeme za spracovaný príspevok, škoda, že náš platený kontrolór obce si uvedené nedostatky „nevšimol.“ Dúfam len, že si to prinajmenšom všimnú naši poslanci a budú sa to snažiť rozumne vyriešiť. Zaujímavá je aj tá firma z Prešova, ktorá mala na starosti VO. Je zvláštne, že sa spomína aj v článku o zaujímavom prerozdeľovaní eurofondov. Komentár Richarda Sulíka: Ako sa rozkrádajú eurofondy – štyri konkrétne príklady | Aktuality.sk


Martin Hurajt
Martin Hurajt
3 rokov pred

Veľmi pekne spracované, ďakujem, Milan!
Je to kus babráckej práce, a to nielen na mieste, ale aj na úrade.
Rozum zostáva stáť. Zaiste viacerým ľuďom trkne, o čom to celé je.

Milan Petruška
Milan Petruška
3 rokov pred

Priatelia, ďakujeme za podporu. Verím, že spolu toho dokážeme viac.

Naposledy upravené 3 rokov pred používateľom Milan Petruška
Ľubica
Ľubica
3 rokov pred

Super príspevok,dúfam že sa nájde viac takých ktorým záleži na tom kam idú všetky získane financie obyvateľov obce.

trackback

[…] Písali sme tiež o predražených obstarávaniach a nezmyselných výdavkoch obce.  O prehnanej cene za zhrdzavené ohrady proti medveďom. Taktiež o prenájme obecných pozemkov na Štrbskom Plese za jedno Euro, o drahej […]

Milan Zubácky
Milan Zubácky
3 rokov pred

Je to hrôza – nechápem prečo tie klietky neboli opatrené zelenou farbou, aby aspoň trochu splývali s prírodou. Ani nejdem pátrať po tom, kto to všetko schválil a podpísal…

trackback

[…] ignorovali mrhanie obecnými peniazmi na predražené nákupy pri kauze Vyvolený, ako sme písali TU […]

7
0
Chceme poznať Váš názor.x
()
x